środa, 26 stycznia 2011

SCHAB W SOSIE CIEMNYM



Składniki (porcja na 2 osoby, ale mogą spokojnie najeść się nawet 3):
  • ok 250g mięsa schabowego
  • 1/2 cebuli
  • rosołek wołowy zwykły lub w koncentracie
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • 3 łyżki ostudzonej przegotowanej wody
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej
No to zaczynamy :)





Umyte mięso solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do rozgrzanego rondelka z olejem i zarumieniamy z obu stron na wysokim ogniu. Pokrojoną cebulę w kostkę, liść laurowy oraz 2 ziarnka ziela angielskiego dodajemy do mięsa. Następnie zalewamy całość rosołkiem rozpuszczonym w 400 ml gorącej wody.



 Następnie przykrywamy rondelek pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 1 do ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Przed końcem gotowania mięsa możemy ugotować kasze w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wymieszać razem w jednym garnku.


Następnie gdy mięso będzie już gotowe musimy sprawdzić czy jest doprawione wg gustu. Po doprawieniu, lub dolaniu odrobiny wody (gdy jest za słone) dodajemy dobrze wymieszaną mąkę ze śmietaną i ostudzoną, przegotowaną wodą. Podgrzewamy jeszcze przez 2 min mieszając.


I danie gotowe! Smacznego!


Parę wskazówek...
  • cebula może być biała lub czerwona; ja osobiście używam czerwonej bo jest łagodniejsza w smaku
  • podczas gotowania mięsa, gdyby woda wyparowała należy dolać trochę.. w miarę potrzeby
  • co do rosołku to gdy rozpuścimy go w wodzie powinien być lekko słony, więc dodajcie ile potrzeba, każdy rosołek ma inną intensywność
  • mąki, którą zagęszcza się sos może być trochę więcej lub mniej, to zależy od tego jak gęsty sos lubimy
  • najlepiej do przyprawiania używać świeżo utartego pieprzu.. wg mnie smak jest o wiele lepszy
  • mieszanie kaszy wzięło się stąd, że mój mąż lubi jęczmienną a ja gryczaną więc poszliśmy na kompromis i mi ta mieszanka bardzo odpowiada
  • to danie polecam jeść z ogórkami kiszonymi, korniszonami lub z buraczkami, które moim zdaniem najlepiej pasują ;)
Do następnego razu!

2 komentarze:

  1. mniammm Uwielbiam takie jedzonko :)(w malych ilosciach oczywiscie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za wszelakimi sosami - dbam o linię ^^

    OdpowiedzUsuń